Veelgestelde vragen

Hoe stel ik me kandidaat voor een vacature?

Neem een kijkje bij onze jobs. Vind je een job die jou aanspreekt? Lees dan eerst de infobrochure. In deze brochure vind je, naast de aanwervingsvoorwaarden, ook alle andere informatie over de vacature terug.  

Solliciteren kan je online via de link van de vacature. Voeg de gevraagde documenten (zoals CV, motivatiebrief, kopie diploma,…) toe aan je sollicitatie.

Hoe stel ik me spontaan kandidaat?

Dien een spontane sollicitatie in

Vind je geen gepaste vacature maar wil je graag op de hoogte blijven van onze jobs? Laat dan je gegevens na. Zo informeren we je als eerste bij elke nieuwe vacature.

Hoe ziet een selectieprocedure eruit?

Als je kandidatuur aanvaard wordt, krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan de selectieproeven. De proeven bestaan uit één of meerdere selectietechnieken. De selectie eindigt altijd met een gesprek waar we polsen naar jouw motivatie en talenten.

We gebruiken minstens 2 selectietechnieken bij elke vacature. Dit kunnen zijn: 

  • Gedragsgericht interview
  • Rollenspel
  • Presentatie-oefening
  • Postbakoefening
  • Persoonlijkheidsvragenlijst
  • Cognitieve test (numeriek)
  • Cognitieve test (verbaal)
  • Gedragsproef
  • Vakkennis
  • Visieopdracht
  • Telefonisch interview op basis van een gestandaardiseerde vragenlijst

De selectieprocedure kan aangevuld worden met een psychotechnisch gedeelte of een assessment center.

Als er meer dan 20 kandidaten zijn, kan er een preselectie zijn op basis van deze selectietechnieken:

  • (Online) cognitieve test
  • Multiple choice test
  • Screeningsgesprek

Vereisten om te slagen: je moet voor elke selectietechniek minstens 60% van de punten behalen. Als een selectietechniek meer dan één onderdeel omvat, moet je minstens 50% van de punten hebben op elk deel.

Wat is een wervingsreserve?

Slaagde je voor de volledige selectieprocedure, maar was je niet de best gerangschikte kandidaat? Dan kom je in een wervingsreserve. Zo kunnen we je later contacteren als er een gelijkaardige functie vrijkomt en hoef je geen selectieprocedure meer te doorlopen.

In de wervingsreserve rangschikken we de geslaagde kandidaten volgens de behaalde punten in de selectie. Bij een nieuwe vacature contacteren we de kandidaten in deze volgorde.

Een wervingsreserve is 2 jaar geldig en kan met maximum vijf jaar verlengd worden.

Welk diploma heb ik nodig?

Bij de overheid geeft het niveau van jouw diploma toegang tot bepaalde niveaus van werk. Werk je al bij ons? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden en met een aantal jaren ervaring doorgroeien naar een job met een hoger niveau. Voor bepaalde functies wijken we af van de diplomavereiste. In dat geval leg je een niveautest of capaciteitsproef af.

Je kan ook solliciteren voor een functie van een lager niveau dan jouw diploma. De verloning ligt vast. Een hoger diploma heeft dan geen invloed op je loon.

Een overzicht van de niveaus en diploma’s:

  • Niveau A: een masterdiploma, een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs
  • Niveau B: een bachelordiploma, een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs
  • Niveau C: een diploma van het secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs
  • Niveau D: geen diplomavereiste
  • Niveau E: geen diplomavereiste

Ben je niet zeker of jouw diploma in aanmerking komt? Vraag het even na bij jouw onderwijsinstelling of via Onderwijs Vlaanderen.

Ik heb een buitenlands diploma. Wat nu?

Als je jouw diploma in het buitenland behaalde, moet je een gelijkwaardigheidsattest aanvragen bij het Vlaams Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling NARIC Vlaanderen. Dit attest moet je bij aanwerving kunnen voorleggen.

Hoe objectief verloopt een selectieprocedure?

De selectiecriteria voor een procedure liggen op voorhand vast en vind je terug in jouw uitnodigingsbrief. Meerdere juryleden beoordelen of je geschikt bent voor de functie. De jury bestaat uit interne en externe deskundigen, die stuk voor stuk expert zijn in hun vakdomein. 

Hoeveel zal ik verdienen?

Dit hangt af van de diplomavereiste per functie. Alle functies worden immers ingedeeld in vijf niveaus:

  • Niveau A: een masterdiploma, een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs
  • Niveau B: een bachelordiploma, een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs
  • Niveau C: een diploma van het secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs
  • Niveau D: geen diplomavereiste
  • Niveau E: geen diplomavereiste

Je vindt het loon en andere voordelen in de infobrochure van de vacature waarop je solliciteert. 

Je werkervaring is belangrijk voor de bepaling van je loon. Ervaring bij de overheid wordt volledig meegenomen. Ervaring in de privésector of als zelfstandige wordt tot maximum 8 jaar (of 12 jaar bij knelpuntberoep) meegenomen. De ervaring moet dan wel relevant zijn voor je functie. Je toont dit aan via een tewerkstellingsattest. Dit is een attest van je vroegere werkgevers waarop de begin- en einddatum van je tewerkstelling en de functies/taken die je opnam bij deze organisatie vermeld staan.

Je kan een loonsimulatie aanvragen via jobs@temse.be.

Kan ik feedback vragen over mijn resultaat?

Absoluut. Je krijgt van ons een seintje nadat de resultaten van de selectieprocedure naar het College van Burgemeester en Schepenen of het Vast Bureau gingen. Wens je feedback? Stuur dan een mail naar personeel@temse.be. We bellen je om een feedbackmoment af te spreken. Je kan nadien jouw examen inkijken volgens het principe van openbaarheid van bestuur en inzagerecht.

Is er een verschil tussen een contract van de gemeente of een contract van het OCMW? 

Neen, beiden vallen onder Lokaal Bestuur Temse. Of je dus een contract ontvangt vanuit de gemeente of vanuit het OCMW maakt geen verschil voor jouw verdere toekomst binnen het Lokaal Bestuur Temse. Ook het loon en andere voordelen zijn dezelfde. 

Gerelateerde items

Naar top